Luc Clottemans

Schilder, fotograaf en grafisch vormgever

 

Opleiding

Publiciteitstekenen in het Sint-Lucas instituut te Brussel
Fotografie in het R.H.O.K. Rijksschool Hoger Kunstonderwijs te Etterbeek

Het oeuvre van Luc vertoont een grote diversiteit: de kunstenaar interesseert zich evenzeer voor een realistische weergave als voor de abstracte betoveringen die het schilderspalet hem weet te verschaffen. De diversiteit van zijn werk balanceert tussen fantasie en werkelijkheid, tussen hedonisme en duistere dreigingen.
Toch laat Luc zich duidelijk kennen, toont hij wie hij werkelijk is: een globetrotter met koffers vol beelden en emoties, een reiziger die zijn gevoelens en belevenissen even vlot in abstracte als in figuratieve voorstellingen vastlegt.
Maar we leren hem ook kennen als een stille spreker, we herkennen deze schilder als een bewogen portrettist die zijn ‘helden’ als bij voorkeur dompelt in de melancholie van een warm roodbruin licht. Waaraan denken ze, zijn exotische mensen, zijn levenslustige naakten, zijn diep in zichzelfgekeerde oude man? Moeten we dat eigenlijk wel weten? Allen ontsnappen ze aan de alledaagsheid; al snel intrigeren ze ons en ontwikkelt er zich een dialoog tussen kijker en geportretteerde, we gaan op zoek naar de innerlijke gesprekken van de schilder en van zijn ‘model’, we vermoeden allerlei emoties verscholen in zijn abstract werk. Dat alles doen we, omdat dat oeuvre in zijn vele aspecten boeit, omdat het uitnodigt tot communicatie, omdat het spontaan is en zo intens van kleur.

Ghislain Potvlieghe, biograaf van de Brusselse kunstschilders Louis Baretta (1866-1928) en Joseph Vuylsteke (1884-1962).